perjantai 8. maaliskuuta 2013

Traxx (1988)




" Traxx, it`s the 80s! "

Traxx toimii elokuvan alussa poliisina, joka lemmikkieläinkaupan panttivankitilanteessa rysäyttää rullalaudalla ikkunan läpi ja hymyillen ampuu kaksi roistoa. Tästä tietysti seuraa potkut poliisivoimista.



Traxx alkaa palkkasoturiksi ja kiertää ympäri maailmaa. Rambo-huivi päässään hän räjäyttelee paikkoja ja tappaa kasoittain pahoja jätkiä ehkä kaikkien aikojen karmeimman syntikkamusan tahdissa.



Bodatulta surffipummilta näyttävä, kovasti pikkuleipien leipomisesta pitävä Traxx päätyy pikkukaupunkiin, jossa hän lyöttäytyy yhteen suulaan sutenöörin kanssa.


" Bullshit! Bullshit! BULLSHIT! "

Yhdessä tämä parivaljakko puhdistaa pikkukaupungin rikollisuudesta, esim. räjäyttämällä koko korttelin taivaan tuuliin ja keskeyttämällä mafioson petipuuhat rysäyttämällä moottoripyörällä suoraan makuuhuoneeseen.

Mutta parivaljakolla ei ole lainkaan niin kiire, etteivätkö he ehtisi tanssimaan auringonlaskussa jälleen kerran tuon hirvittävän syntikkamusan tahdissa.


Olen jo pitkään lukenut positiivisia arvioita kyseisestä kulttielokuvasta, mutta vasta nyt näin elokuvan ja se ei todellakaan pettänyt korkeita odotuksia.

Ensimmäisellä katselukerralla tästä sketsimäisestä elokuvasta jäivät päällimmäiseksi mieleen gangsteripomon monta sekuntia kestävä pieru-statement, vähän liian kovan sex driven omaava pormestari, gangstereiden maanisesti limusiinissa laulama Guantanamera- laulu ja lopun päättymätön takaa-ajo, jossa räjäytetään suunnilleen kaupunki taivaan tuuliin.

Traxx oli karismaattiselle Shadoe Stevenssille ensimmäinen ja viimeinen päärooli. Miehen kohtalosta tulee mieleen Andrew Dice Clay, joka vuonna 1990 teki Renny Harlinin kanssa upean Ford Fairlane- rokkidekkarin, mutta elokuvan flopattua siirtyi takaisin stand up- lavoille.





Jos Mies ja alaston ase-leffat ovat toimivaa parodiaa 80-luvun poliisisarjoista, on Traxx täydellinen parodia tuon aikakauden macho-toimintaelokuvista.

Puhdasverisiä toimintaelokuvaparodioita on tehty kovin vähän...

Pidin vuoden 2010 MacGruber-elokuvaa tämän lajityypin hauskimpana saavutuksena, ennen kuin näin Traxxin. Tropic Thunderin (2008) alku oli pelkkää ilotulitusta, mutta loppua kohden elokuva harhautui sivupoluille alkuperäisestä ideasta.




Tässä vielä Traxxin kuuluisa leipomis-kohtaus.

Jokainen katsoo omalla vastuulla...

















7 kommenttia:

  1. Jaahas - pitänee näköjään etsiä Traxx käsiin... Muistan vuokrakasetin kansikuvan muinaisista R-Kioskin Avaa videoruutu-lehdistä, mutta juoniselostus keksejä leipovasta kovanaamasta vaikutti niin toivottoman hoopolta, että ohitin ko. teoksen suosiolla. Enpä tiennytkään, että kyseessä on tietoisesti kieli poskessa väännetty pläjäys ja jos kerran pidit myös Ford Fairlanesta niin siinä tapauksessa tämä voisi kolahtaa meikäläisellekin.
    Muistatko Shadoe Stevensiä tv-sarjasta Max Monroe - Kyttä? Olisikohan ollu 91 tai 92, kun tämä yhden kauden ihme pyörähti Suomen televiissorissa. Kyseessähän oli häpeilemätön Tappava ase-klooni, jossa Stevens sai näytellä hassunkurista, takatukkaista b-luokan Martin Riggsiä. Sarjan alkutunnari tosin oli varsin hyvä - ehtaa 90-lukua a la Yello (sveitsiläispoppoo, joka oli hyvin edustettuna myös Ford Fairlanen soundtrackilla).

    VastaaPoista
  2. Kiitos uudesta Shadoe Stevens- suosituksesta! Eilen jo vilkaisin muutaman sketsimäisen kohtauksen tuosta Max Monroe- Loose Cannon- sarjasta. Aika Traxxmaista meininkiä näytti olevan ja olkatoppaukset pullotti.

    Ihme, jollei tuota tunnaria ole tehnyt itse Yello. Niin tutulta se kuulostaa. Yellon Oh Yeah- biisi on kyllä mainio ja muutamassa leffassa käytetty. Eniten tykkään Vicious Games- viisusta, hienoa kamaa.


    Hassua, että mainitsit Avaa Videoruutu- lehden. Juuri löysin lapsuudenkodistani niitä muutaman ja naureskelin vanhoille, kultaisille muistoille.

    Se oli aikaa ennen nettiä, ja minunlaiseni, pikkukaupungissa asuva leffafani sai tietoa uusista leffoista tuollaisten julkaisujen kautta. Filmnetin(vai olisiko ollut sittenkin Sky Channelin?) katalogit olivat kanssa hyviä "uusien" julkaisujen bongaamiseen.



    VastaaPoista
  3. Eipä kestä :)! Katsastitko pätkän YouTubesta vai löysitkö sarjan kokonaisia jaksoja jostain muualta netin syövereistä? Virallista DVD-julkaisua ei liene valitettavasti olemassa... Joo, kyllä se tunnari on ehtaa Yelloa. Onkohan biisin nimi joku Tied up tai vastaava. Sitä ei joktap ole sävelletty Max Monroeta varten vaan löytyy pumpun aiemmalta levyltä. Vicious Games on tosiaan loistava kappale ja Oh Yeah herättää välittömästi muistot Vaihdetaan vapaalle Ferris-klassikkoleffasta :)

    Jep - sama juttu itselläni: myös Joensuussa sai olla aika hyvässä elokuvauutispimennossa pitkälle 90-luvun puoleenväliin saakka. Olen jemmannut Avaa videoruutu -läpyskät visusti muiden aikalaisvideomainosten kanssa ja kyllä niihin aika ajoin tulee vieläkin palattua ihan vain sydäntä lämmittämään.

    VastaaPoista

  4. Tuuubista löytyy itse jaksoista leikattuja "sketsejä" Max Monroesta.

    Ekaa kertaa Yellon Oh Yeah- biisin bongasin Michael J. Foxin Menestyksen Avaimesta vuodelta 1987. Hieno leffa( ainakin muistaakseni).

    Sinulla on kokonainen arkisto tuon ajan videolehtiä? Vau, minä löysin vain pari Avaa Videoruutua ja muutaman Filmnetin katalogin. Noita on kyllä kieltämättä mukavaa selailla ja bongailla tuttuja leffoja.

    Silloin oli kyllä ajat erilaiset. Vaikka kotikaupunkini on pieni, niin sinnekin mahtui
    monia videovuokraamoja.

    Hulluimpina vuosina taisi olla 2 videovuokraamoa eri puolilla cityä, Ärrä, ja kaksi huoltoasemaa ja yhden kaupankin yhteydessä oli videovuokraamo, josta minulla on ne kaikkein kultaisimmat muistot.

    Voi niitä aikoja.


    Nyt muuten suosittelen sinulle,ilmeisesti samanlaiselle nostalgiafriikille kuin minäkin, aivan mielettömän hienoa nettisivustoa:

    http://www.retrojunk.com/

    Tuohon osoitteeseen eksyy tuntikausiksi, ja kiva tietää, ettei ole yksin nostalgianälän kanssa.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä monen monta wanhaa sarjaa, jotka ansaitsisivat dvd-julkaisun. Siihen asti lienee tyytyminen YouTube-palveluihin ja esmes noihin sketsieditteihin. Telkkusarjoista tuli mieleen: muistatko Super Force (Iskuryhmä)-nimistä sarjaa 90-luvun alkuvuosilta? Pyöri Kolmosella ja olin aivan hemmetin katkera, että taloyhtiömme panttasi asianmukaisen antennisysteemin hankkimista. Näin ollen tihrustin Super Forcea mustavalkoisena, suht paksun lumisadeverhon takaa. Siitä lähtien olen toivonut, että joku pyhimys latailisi jaksoja nettiin. Saksalaiset ovat näin tehneetkin - toki ensin dubattuaan sarjan ihastuttavalla kielellään...

      Kiitokset linkkivinkistä! Hyvää materiaalia ja kieltämättä varsin aikaa vievää viihdettä.
      Laitoin sulle muuten viestiä FB:n kautta - tai sitten laitoin sen viestin kaimallesi. Asiana oli kollegiaalinen utelu tulevista projekteistasi - hengenheimolaisia ei liian usein tule vastaan. Vilkaise, kun/jos ehdit!

      Poista
  5. Viesti taisi mennä kaimalle, varmaan hänelle, jolla on paljon thaimaalaisia kavereina. Itse en ole Facebookissa, ihan ajankäytöllisistä syistä:)

    Tässä sähköpostiosoitteeni: jpiironen@hotmail.com

    Super Force on jo pitkään ollut kavereiden kanssa puheenaiheena illanistujaisissa. Kaverilla on vieläkin kolmetuntinen vhs-kasetti täynnä sarjaa (ainakin vesihuvipuistoaiheisen jakson kasetilta muistan.)

    Mukana oli myös Patrick Swayzen vaimo Lisa Niemi.

    Tubesta löytyvän jakson muistan muuten myös.

    VastaaPoista
  6. Super Force on muuten munkin suosikkisarja lapsuudesta. Koittanut kanssa kissojen ja koirien kanssa etsiä jaksoja jostain. Tubessa tosiaan jotain onkin ja pilotin joskus löysin missä huulisynkka oli kyllä joko edessä tai jäljessä. Mulla on vieläkin porukoiden jossain kaapeissa piirrustuksia mitä tein sarjan pohjalta. Se haarniska oli sillon vaan niin älyttömän makee.

    VastaaPoista