sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Maailman paras sarjakuvalehti?(aka Vanha herra muistelee osa 1)
Kesä 1989.


Pyöräilimme kaverini kanssa entisen kotikaupunkini uimarannan rantaan, jossa oli myös kioski.


Uinnin jälkeen, rannalla kuivatellessamme, kaverini kaivoi taskustaan juuri tarpeeksi rahaa ostaakseen karkkia tai jäätelöä. Rahaa karkkiin ja sarjakuviin hän tienasi keräilemällä pulloja ojan pientareilta ja puskista.


Menimme katsastamaan kioskin tarjonnan. Kioskissa oli pieni lehtiteline, jossa oli myös muutamia sarjakuvia. Eräs sarjakuvien kansista kiinnitti huomiomme toisia paremmin. Se oli jotain, mitä kumpikaan meistä ei ollut ennen nähnyt. 


Kannessa hurjannäköinen kaveri oli ahdistettu seinää vasten, mutta silti hän taisteli aseet laulaen. Kannessa luki "Tuomari". Sen oli pakko olla maailman paras sarjakuvalehti. Kaverini jätti karkit ostamatta ja osti lehden.

En osannut vielä tuolloin lukea, joten kolme vuotta vanhempi kaverini tulkkasi minulle Tuomarin ensimmäisen oman lehden tapahtumia ja minä kuuntelin ja katsoin kuvia haltioituneena.
Tuo kesäinen päivä on jäänyt mieleeni todella hyvin ja viimeksi tänä viikonloppuna palasin tämän itselleni tärkeän lehden pariin. Tarina ei ole vuosien saatossa menettänyt pätkääkään tehostaan ja Mail-Manin(Suomen julkaisun toimittaja ja kääntäjä) kirjoittamat alkusanat lehden sisäkannella nostavat vieläkin hymyn huulille. Jenkeissä Punisher: Circle of blood-nimisenä tunnettua tarinaa Marvel ei aluksi suostunut julkaisemaan, koska Tuomari oli hahmona heistä turhan väkivaltainen. Mutta kun Circle of bloodissa mestarillista jälkeä tekevä ja tuolloin yksi Marvelin kysytyimmistä piirtäjistä, Mike Zeck uhkasi irtisanoutua Marvelilta kokonaan, heltyivät isot pomot julkaisemaan minisarjan. Loppu onkin historiaa. Circle of blood myi nopeasti loppuun ja poiki Punisherille oman, kuukausittaisen lehtensä. 
Punisherhan on seikkaillut myös valkokankaalla kolmen elokuvan verran, lipputuloissa mitattuna huonolla menestyksellä. Tämän vuoden Comic Conissa Punisherin näyttelijä numero kaksi, eli Thomas Jane esitteli tekemänsä Punisher-lyhytelokuvan, joka on vähintäänkin itse elokuvien tasoinen.

Tässä tämä lyhytelokuva kokonaisuudessaan:
Vaikka kovasti Janen Punisher-tulkinnasta pidänkin, minulle ainoa oikea Tuomari on Dolph Lundgren maagiselta vuodelta 89.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti